Regeling Meedoen

Sporten, muziek, cursussen, lidmaatschap of uitstapjes; iedereen moet dit kunnen doen. Heeft u een beperkt inkomen, dan is er de Regeling Meedoen. U krijgt hiermee maximaal € 200 per persoon per jaar voor zulke activiteiten. De Regeling Meedoen is er voor jong en oud en voor ieder wat wils! 

Vanaf 2024 wordt het hele bedrag voor de regeling Meedoen na het besluit overgemaakt. U hoeft geen bonnetjes meer te declareren. Voor het jaar 2023 kun u nog tot 1 april declareren.

Voor wie

De Regeling Meedoen is voor iedereen die in de gemeente Someren woont met een inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm. Ook mag uw vermogen niet te hoog zijn. Bekijk daarvoor de normenkaart. In een gezin komen ouders en inwonende kinderen tot 18 jaar in aanmerking. De regeling geldt niet voor studenten.

Aanvragen

Voor het aanvragen van de Regeling Meedoen vult u het aanvraagformulier in. Is uw aanvraag goedgekeurd, dan krijgt u geld terug door het declaratieformulier in te vullen. Doe dit als u € 50 of meer hebt uitgegeven. Voeg hierbij de bonnetjes of betaalbewijzen van de activiteiten of lidmaatschappen die u heeft betaald.

Liever de formulieren op papier ontvangen? Neem dan contact op met de Peelgemeenten via (088) 501 3300. Zij sturen u een aanvraag- en declaratieformulier toe.

U kunt maximaal € 200 per persoon per jaar declareren. Dit kunt u voor meerdere personen tegelijk doen. De bedragen worden door de Peelgemeenten aan u terugbetaald.

Tot wanneer aanvragen?

Voor het jaar 2024 kunt vanaf 1 januari tot en met 31 december een aanvraag doen voor de Regeling Meedoen. Voor het jaar 2023 kan dit nog tot 1 april 2024. Ook dit kan direct voor het hele gezin. De bonnetjes en het declaratieformulier 2023 kunt u tot 1 april 2024 inleveren, tot een maximum van € 200 per persoon.

Voorbeelden

De Regeling Meedoen vergoedt alle maatschappelijke, educatieve, sportieve of culturele activiteiten. Een paar voorbeelden.

Zwemmen en schoolbijdrage

Moeder Karin en zoon Job zijn in juni 4 keer gaan zwemmen in de Diepsteeckel. Dit kost ze € 28. Omdat dit minder is dan € 50 kunnen ze dit niet meteen declareren. In september begint het schooljaar en betaalt Karin de schoolbijdrage van € 85. Nu kunnen ze de bewaarde bonnetjes van het zwembad en de ouderbijdrage tegelijk declareren. Ook worden de trompetlessen en het bibliotheekabonnement van de Regeling Meedoen betaald.

Dagje pretpark met het hele gezin

Een gezin met twee kinderen vraagt voor vader Hamid, moeder Yasmine en de kinderen de Regeling Meedoen aan. Hierdoor kunnen ze voor ieder gezinslid € 200 aanvragen, in totaal € 800. Wanneer ze in maart naar een pretpark gaan, kunnen ze het buskaartje, treinkaartje en entreeticket declareren. De kosten hiervoor zijn € 40 per persoon. De familie levert de bonnetjes in van in totaal € 160. Daarna hebben alle gezinsleden nog € 160 over. Dochter Milou kan hiervan bijvoorbeeld gaan voetballen of de schoolbijdrage kan worden betaald.

Teruggave hondenbelasting

Bert heeft een hond. Hiervoor betaalt hij hondenbelasting. Nadat hij de hondenbelasting heeft betaald, kan hij via het declaratieformulier dit bedrag via de Regeling Meedoen terugkrijgen. Daarna heeft Bert nog een bedrag over om bijvoorbeeld zijn internetabonnement te betalen.