Vind je uitlaatklep

Zing

Als je niet zo'n prater bent, kan het moeilijk zijn je gevoelens te delen. Je bent bang dat anderen iets van je zullen vinden, je wilt een ander niet belasten met jouw zorgen of je vindt gewoon dat het een ander niet aangaat wat er in je omgaat.

Terwijl al die gevoelens je wel dwars kunnen zitten. Het is niet goed om negatieve emoties en spanningen al te lang op te kroppen. Dit leidt namelijk tot stress, slapeloosheid, prikkelbaarheid en vaak ook lichamelijke klachten als hoofdpijn, benauwdheid en zelfs hartkloppingen.
Ook hebben mensen de neiging hun emoties te verdringen met bijvoorbeeld alcohol of heel veel eten. Uiteindelijk helpt dat natuurlijk niet en wordt de stress alleen maar groter.

Praten werkt omdat je de gevoelens bijna letterlijk uit je lichaam laat komen. De druk is daardoor gedeeltelijk van de ketel. Zie je dat echt niet zitten, zoek dan een andere uitlaatklep die bij je past. Dat kan vanalles zijn maar belangrijk is dat je in beweging bent en dat het je een goed gevoel geeft. De een gaat los op een boksbal, gaat fietsen, hardlopen of slaat tegen een bal, de ander werkt in de tuin, bespeelt een instrument, schildert een schilderij of bakt een taart.

Wat bij jou past is heel persoonlijk. Dat kan en mag een ander dus niet voor je bepalen.
Heb je nog geen idee wat voor jou een prettige manier is om stoom af te blazen, ga dan gerust eens verschillende dingen uitproberen. Je merkt vanzelf of er een ‘klik is’.

Heb je behoefte om met iemand in vertrouwen te praten of heeft u advies nodig, neem dan gerust contact met ons op.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties