Slim aanpassen van uw woning

Working

Wilt u uw woning renoveren of aanpassen? Denk dan vooruit en houd rekening met levensloopbestendige oplossingen. Voor sommige aanpassingen kunt u een aanvraag doen bij de WMO. Hiervoor gelden bepaalde regels en voorwaarden. Bedenk wel dat de aanpassingen misschien niet aan uw wensen voldoen. Vanuit de WMO krijgt u namelijk de goedkoopste passende oplossing. Ook betaalt u maandelijks een eigen bijdrage aan het CAK. Dit doet u totdat de totale kosten van de aanpassing zijn terug betaald. Probeer daarom eventuele toekomstige beperkingen tijdig in te schatten, zodat de investering de moeite waard is.

Blijverslening

U kunt er als eigenaar van een woning ook voor kiezen om buiten de WMO om uw woning aan te passen. Bijvoorbeeld om uw woning levensloopbestendig te maken of geschikt te maken voor een huisgenoot die speciale zorg nodig heeft. Als u hiervoor onvoldoende financiële middelen heeft, informeert u dan eens bij de gemeente Someren naar de Blijverslening. Kijk hiervoor op de pagina Blijverslening.

Gratis advies

Wilt u graag advies over hoe u uw woning levensloopbestendig maakt? Neem dan contact op met de VAC Asten/Someren. Voor inwoners van Someren en Asten is dit advies gratis. VAC Asten/Someren

Mantelzorgwoning

Een andere mogelijkheid voor zorg aan huis is een mantelzorgwoning. Dit is een woonruimte op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener, bijvoorbeeld een vriend of familielid. Ook kan het voorkomen dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis.

U kunt een mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen. Ook kunt u een aanbouw aan uw huis laten bouwen. Een derde mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning.

Kijk voor meer informatie eens op de site van de Rijksoverheid..

Als u een mantelzorgwoning wilt realiseren, dan moet u de noodzaak hiervan aantonen bij de gemeente Someren. Op de website van de gemeente staat waar u aan moet voldoen. Een melding hiervan doet u via het formulier Melding mantelzorgwoning.pdf

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met het team Zorg en ondersteuning via tel. 0493 494 88 8.

 

 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties