Slaapt u slecht in de zomer?

sleeeepy

Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Het is bijna middernacht en je slaapt nog steeds niet. Het is te warm. Deken erop, deken eraf, draaien en zweten en de volgende dag suf op je werk verschijnen. Leuk hoor die zomer. Wat kun je doen om, ondanks de hitte, toch rustig in slaap te vallen?

Tip 1: zorg voor rust een half uur voor het slapen gaan.

Druk gaan sporten, klusjes in en om het huis maar ook een stressvolle taak kun je beter eerder afronden en daarna even rust nemen. Door inspanning gaat namelijk je hartslag omhoog en geeft het lichaam zelf ook meer warmte af waardoor je gaat zweten. Daarnaast kan stress ook leiden tot slapeloosheidheid. Het is dus prettig je lijf en je hoofd tijd te geven weer te normaliseren voor je je bed in kruipt.

Tip 2: spoel voor het slapen je handen en voeten goed af met koud water.

In de zomer is het natuurlijk überhaupt lekker om even lauw te douchen voor het slapen zodat je minder plakkerig naar bed gaat. Onze handen en voeten zijn echter belangrijke temperatuurregelaars. Hou die koel en de rest van het lijf voelt zich een stuk minder heet.

Tip 3: Maak een omgekeerde kruik.

Vul ruim van tevoren een paar plastic flessen met water. Leg deze een paar uur in de vriezer en daarna in je bed. De matras en dekens worden zo lekker koud en dat maakt het moment van inslapen nét even makkelijker.

Tip 4: Slaap onder een laken of badlaken die je met een plantenspuit vochtig hebt gemaakt.

Dit biedt op zich al verkoeling maar eventueel kun je dit effect nog versterken met een ventilator. Let wel op dat deze niet te dicht bij het bed staat. Je kunt hierdoor uitdrogen of onderkoeld raken tijdens het slapen.

Tip 5: Een kamer kan, zeker onder een plat dak, net een heteluchtoven worden in de zomer.

Helemaal voorkomen kun je dat niet, maar het helpt om op warme dag de gordijnen goed dicht te houden en vlak voor het slapen gaan de kamer nog even flink door te luchten.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties