Dementie preventie

active

Dementie is de verzamelnaam van symptomen die ontstaan wanneer de hersenen niet langer in staat zijn om informatie op de juiste manier te verwerken. Hierdoor kunt u vergeetachtig worden of informatie door elkaar gaan halen. Dementie komt veel voor bij ouderen.

Het is echter niet zo dat alle vergeetachtigheid bij ouderdom, ook direct een vorm van dementie is. Net als het lichaam, gaan door ouderdom ook de hersenen minder goed functioneren. Hierdoor vergeet men wat vaker dingen, zonder dat dit direct een probleem vormt. Pas wanneer men bijvoorbeeld de weg naar huis niet meer weet of namen van mensen in de omgeving langdurig of volledig verdwenen zijn, kan er mogelijk sprake zijn van dementie. Voor velen is dat een zorgwekkend vooruitzicht.

Wetenschappers denken dat 10 tot 20% van de dementiegevallen voorkomen kan worden.  Hiervoor is een gezonde leefstijl de eerste en meest belangrijke stap. Goede voeding, voldoende rust en dagelijkse lichaamsbeweging helpen het lijf maar ook de hersenen fit te houden. Ook het onderhouden van sociale contacten en het actief op de hoogte blijven van actualiteiten voorkomen of vertragen de progressie van dementie.

Tot slot kunt u uw hersenen trainen door ze uit te dagen. Dat kan bijvoorbeeld door puzzels op te lossen of een muziekinstrument te bespelen, maar vooral door hersenen iets nieuws te leren. Leer een taal, een vaardigheid of vergroot uw algemene kennis. Niet alleen nuttig en gezond, maar ook gewoon heel erg leuk.

Bron: Alzheimer Nederland

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties