Mantelzorger Annie “Dat doe je gewoon voor die ander.”

Annie en haar broer

Zorgen voor een ander zit bij Annie in het bloed en loopt als een rode draad door haar leven. Met de wijsheid van nu zegt ze dat het al begon als kind.

“Mijn tweelingbroer is vanaf zijn geboorte slechtziend door zuurstofgebrek tijdens de geboorte. Ik wist niet beter, ik hielp daar waar ik kon. Met hem ga ik nu bijvoorbeeld iedere vrijdag boodschappen doen. Ik heb ook voor mijn moeder gezorgd. Ben mee naar het ziekenhuis gegaan, heb huishoudelijke taken op me genomen en boodschappen gedaan. Ik heb dat nooit als mantelzorg gezien. Dat doe je gewoon voor die ander.” Deze uitspraak kenmerkt Annie. 

Partner met dementie

Een aantal jaren terug ontmoette Annie Peter. “Toen we elkaar leerden kennen, wisten we niet wat ons pad zou zijn. Dat werd heel anders dan dat we samen hadden uitgestippeld.”

Helaas werd al snel de ziekte dementie bij hem geconstateerd. Ze heeft hem tot het laatste toe bijgestaan. Toen het thuis niet meer ging, was er een plekje bij kleinschalig wonen in Eegelshoeve. Dichtbij, zodat ze hem makkelijk kon opzoeken. Het doet haar verdriet dat hij hier niet lang heeft gewoond. “Als ik dat van tevoren had geweten dan had ik hem wel hier gehouden. Maar ja, als je alles weet in het leven ….”

Annie staat ook klaar voor een andere broer die op latere leeftijd door ziekte bijna blind is geworden. “Ik ga altijd mee naar Rotterdam. Begeleid hem ook voor de gezelligheid. Hij redt zich best wel goed. Daarom voel ik me ook bij hem geen mantelzorger. Ik ben er meer voor de gezelligheid en een helpende hand. Boodschappen doet hij zelf. Ik help hem soms bij formulieren en ben af en toe een luisterend oor.” 

Ook de volwassen dochter van Annie doet een beroep op haar. Het gaat psychisch niet altijd goed en dan is de steun van Annie nodig. 

Annie: “Ik sta positief in het leven, dat is een familietrek. Ik ga niet bij de pakken neerzitten. Naast het zorgen voor de ander ben ik vrijwilliger bij Onis als maatje en bij het Alzheimer Café Peelland.” 

Wat heeft het je gebracht?

“Een heleboel dankbaarheid en invulling. Ik voel me nuttig. Als dit allemaal zou wegvallen, als ik het niet zou doen, dan zou ik niet prettiger in mijn vel komen te zitten. Het is mijn leven. Ik ben nu eenmaal een zorgmens. Maatje, vrijwilliger, mantelzorger, het kost me niets en ik krijg er veel voor terug.Ik geef en ik krijg dankbaarheid en een glimlach terug. Ben met weinig tevreden.”

Tips en aandachtspunten van Annie

  •  Af en toe moet je voor jezelf kiezen. Anders ga je er op den duur zelf aan onderdoor. Het is vervelend om een keer nee te zeggen, maar als jij wegvalt omdat jij altijd geeft, dan heeft de ander niets meer.
  • De eerste keer nee zeggen, voelt moeilijk, maar dat wordt gemakkelijker. Het gaat toch wel door, je bent niet onmisbaar. En de meeste zorgvragers hebben daar best wel begrip voor.
  • Zorg dat de zorgvrager meerdere mensen heeft om op terug te vallen. Dat maakt het voor jou als mantelzorger makkelijker om het een dag los te laten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een beroep doen op Onis Welzijn en de gemeente. 
  • Zorg dat je mensen om je heen hebt met wie je leuke dingen kunt doen. Er is nog een leven naast mantelzorg. 

Mantelzorgcompliment

Zorgt u, net als Annie, langdurig en onbetaald voor iemand die in Someren woont en die zorg nodig heeft? Vraag dan het Mantelzorgcompliment aan! De aanvraag doet u samen met de zorgvrager. U kunt het compliment aanvragen tot 1 december 2021. 

Steunpunt Mantelzorg 

Bent u mantelzorger en heeft u behoefte aan informatie of praktische tips? Of wilt u uw verhaal kwijt? Neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg van Onis Welzijn. Dan kan via 0493-441243 of m.lenders@oniswelzijn.nl

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Steunpunt Mantelzorg.

Bij u in de buurt

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties