Imca: door vrijwilligerswerk geef ik mijn leven een 8

Onis - Imca van Seccelen

2021 is het Jaar van de Vrijwillige Inzet

Reden voor Onis Welzijn om een interviewreeks te maken over de vele fantastische vrijwilligers die Someren en Asten rijk is. Want mensen maken Nederland, ook in Someren en Asten!

Hieronder lees je het interview met Imca van Seccelen, 54 jaar, moeder van 3 kinderen en trotse oma van 1 kleinkind. Imca is vrijwilliger bij kleinschalig wonen in Someren-Eind.

Wie ben je en wat voor vrijwilligerswerk doe je?

Imca vertelt: “In het verleden ben ik zelf veel ziek geweest. In die tijd kwam een vrijwilliger op bezoek die me uitnodigde voor het ziekentriduüm. Toen hoorde ik van het kleinschalig wonen. Ik ben een keer op maandag mee gaan kijken. Sindsdien ben ik hier 4 à 5 keer per week om met een bewoner te wandelen”. Daarnaast is Imca ook leider bij het voetbalteam van haar zoon én heeft zij haar Syrische buren geholpen bij het leren van de Nederlandse taal.

Wat betekent het vrijwilligerswerk voor jou?

“In de eerste plaats heel veel voldoening. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. De waardering gaf me zelfvertrouwen, ik maak makkelijker contacten. Ik heb weer een doel, het gevoel ergens bij te horen en ik heb vrienden gemaakt. Bovendien - niet onbelangrijk – heb ik door mijn vrijwilligerswerk ook een betaalde baan gekregen bij de Zorgboog: 10 uur per week bij Zorgboog schoon en 12 uur per week als gastvrijheidsmedewerker in Someren-Eind.”

Wat is de waarde van je vrijwilligerswerk?

Bij de vraag om haar leven met en zonder vrijwilligerswerk een cijfer te geven, worden Imca’s ogen groot. “Zonder? Nee, dat kan écht niet! ”Ze geeft haar leven met vrijwilligerswerk toch wel een 8 of 9. Zonder zou het maar een 5 of 6 zijn.

De tips van Imca

Voor vrijwilligers: “Zoek iets dat écht bij je past en geef duidelijk aan wat je wel en niet leuk vindt. Loop mee en probeer dingen uit. Er zijn zoveel mogelijkheden. En als je goed om je heen kijkt, hoef je niet ver weg.”
Voor organisaties: “Laat vrijwilligers merken dat je blij bent met ze, het is niet vanzelfsprekend dat ze er zijn. De waardering is zo belangrijk!”

Wil jij net als Imca ook iets doen wat je zoveel moois oplevert?

Neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale van Onis Welzijn, Ria Kandelaars, 06-38266670, r.kandelaars@oniswelzijn.nl

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties