Corrie is mantelzorger voor haar vader

Corrie en haar vader

“Ik denk in mogelijkheden en heb altijd een goede klik met vader gehad.”

Corrie van de Kerkhof heeft in oktober 2020 haar bijna 90-jarige vader in huis genomen. Hij heeft zijn eigen woongedeelte. Lees hier haar ervaringen.

De weg er naar toe

Corrie: “In de zomer van 2020 belandde mijn vader 3 weken in een ziekenhuis in Frankrijk, waar hij toen nog alleen woonde na het overlijden van mijn moeder. De afstand was een probleem en ook mijn broers en zussen konden niet voldoende bijspringen. Vader zat daardoor bijna de hele week alleen en kon steeds moeilijker voor zichzelf zorgen. Mijn kinderen vroegen me: “Waarom haal je opa niet naar hier?”. In goed overleg met mijn gezin besloten we vader naar Someren-Heide te halen.”

En dan is het besluit genomen, wat kom je tegen?

Corrie: “Veel papier- en regelwerk. Naast het “normale” geregel bij een verhuizing kwam er voor mij extra werk bij door de verhuizing van Frankrijk naar Nederland. Gelukkig kreeg ik van mijn werkgever bijzonder verlof. Ook de eerste maanden kon ik minder werken. Zo is er een prima basis gelegd om samen verder te gaan.

Verder gaat de zorg altijd door. Ik doe het huishouden en regel het leven om vader heen. Hij krijgt één keer per week ondersteuning vanuit de thuiszorg. Het is een geruststelling dat, als ik verhinderd ben, de kinderen de zorg overnemen.” 

Heb je nog tips en aandachtspunten?

Corrie: “Een aantal tips kan ik wel geven:

  • Belangrijk is dat je er als gezin met zijn allen er achter staat. Je kunt dan de zorg delen zodat niet alles op één persoon terecht komt. En houd er rekening mee dat je een stuk privacy inlevert.

  • Je moet je grenzen bewaken en goede afspraken maken. Ook voor en met degene die je verzorgt. Iedereen weet zo wat hij of zij kan verwachten. Alles wat je nu ‘teveel’ doet of regelt, kun je op een gegeven moment moeilijk of niet meer terug draaien. Als vader hulp vraagt, kijken we eerst samen wat hij nodig heeft om dit op te lossen. We nemen niet meteen alles over.

  • Blijf de eigen zelfstandigheid van de ouder ondersteunen en aanmoedigen. Laat hem of haar zoveel mogelijk zijn eigen leven leiden, zoals hobby’s uitoefenen en contact met familie en vrienden van vroeger mogelijk maken.

  • Beweeg mee en maak je niet druk over kleinigheden.

  • Je eigen leven aanhouden. De hele dag alleen maar met hem zijn, is geen meerwaarde voor hem en voor mij. Als ik thuis kom van het werk, hebben we elkaar wat te vertellen. Natuurlijk ondernemen we van alles samen, trekken er op uit met de auto, maar ik heb mijn eigen contacten en bezigheden nodig.”

Wat heeft het je gebracht?

”Ik heb altijd al een goede band met mijn vader gehad. Het leven is nu makkelijker voor hem en dat geeft me een goed gevoel. Ik zie hem opknappen en weer van alles ondernemen. Hij voelt zich hier thuis, gezien en gewaardeerd. Hij heeft een rijkdom aan verhalen. Ik ben blij dat ik deze fase van zijn leven mag meemaken. Het is een goede keuze geweest.”

Bij u in de buurt

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties